Enda en kampdag!

Gratulerer med dagen!

1.mai

Hver gang vi markerer 1. mai, står vi på skuldrene til kjemper. 

Arbeiderbevegelsen vokste frem i et samfunn med enorme forskjeller. Forskjeller i makt, i økonomi og i muligheter. 

Bevegelsen vokste fram fra et ønske om et mer rettferdig samfunn som sikret grunnleggende menneskelige behov; trygghet, verdighet og rettferdighet. Lista over ting vi kan takke arbeiderbevegelsen for er lang. For å trekke fram noen gode eksempler, så er det ikke slik at 8-timers dag, retten til ferie, pensjonsordningene og våre universelle velferdsordninger oppstod i et vakuum. Alt dette er et resultat av over 100 år med hardt arbeid. 

Historien om hvordan det norske samfunnet ble formet av arbeiderbevegelsen, handler om hva vi fikk til i felleskap. Om at vi sammen greide å skape et samfunn med rettferdighet og små forskjeller. Med utgangspunkt i deres kamp, har vi fortsatt å bygge et trygt samfunn med muligheter for alle. Gode universelle, offentlige velferdsordninger som barnehager og skoler, trygg og verdig eldreomsorg og et godt helsetilbud er noe av det som utgjør vår felles trygghet.

Arbeiderbevegelsens prosjekt om et bedre samfunn er ikke ferdig. I et samfunn i konstant endring, er det stadig nye kamper som må utkjempes, og rettigheter som må sikres. Ikke minst gjør dette seg gjeldende når vi opplever krevende tider som nå.

Ukraina

Det er nå godt over et år siden den største angrepskrigen i Europa siden andre verdenskrig brøt ut. En brutal krig med grusomme konsekvenser. Titusener er døde, hundretusenvis er skadet, og vi opplever den største flyktningestrømmen siden 2. verdenskrig. 

Det gjør stadig like stort inntrykk å se bildene av utbombede hjem og fortvilte Ukrainere, som uforskyldt har blitt en brikke i Putins brutale maktspill. Derfor har det vært en selvfølge for Arbeiderpartiet å gi både humanitær og militær hjelp til Ukraina. Ikke bare er det en moralsk forpliktelse, det er også i vår interesse. For hvis Putin vinner frem er det ikke bare en katastrofe for Ukrainerne, men det vil gjøre Norge, Europa og verden mindre trygt. 

Vi kan alle være glad og stolt over at regjeringen fikk bred oppslutning for støttepakken på 75 milliarder kroner i løpet av de neste fem årene. 75 milliarder som vil gå til humanitær støtte, som mat, infrastruktur og energi, samt militær støtte som våpen, ammunisjon og forsvarsmateriell. 

Også her i Norge gjøres enorme bidrag lokalt. Siden krigen startet har vi tatt imot over 40 000 ukrainske flyktninger, og det er anslått at det kan bli totalt 70 000 i løpet av 2023. Her gjøres det en stor innsats i Karlsøy kommune for å skaffe til veie boliger, finne jobber og å sikre inkludering av alle som kommer. Vi må fortsette å stille opp for Ukraina og de som flykter fra krigen, og vi må styrke vårt eget forsvar.

Samtidig er krigen en brutal påminnelse av hvor viktig det er med samarbeid over landegrensene om beredskap i tilfelle krise og krig. Finlands, og forhåpentligvis snart Sveriges, inntreden i NATO er et uttrykk for et styrket Nordisk fellesskap.

Trygghet

Som en konsekvens av krigens herjinger trues også vår trygghet her hjemme. 

Vi opplever den største energikrisen siden oljekrisen på 1970-tallet. 

Vi opplever en prisvekst vi ikke har sett siden 80-tallet. 

I både Norge og landene rundt oss har vi gått fra et rentenivå på null under pandemien – til nå å ha det høyeste rentenivået siden finanskrisen. 

Selv om Norge har lavere prisvekst og renter enn mange av landene rundt oss, er det mange som sliter og kjenner på utrygghet rundt egen økonomi. Arbeiderpartiets fremste mål er å styre Norge trygt gjennom disse krisene, slik at vi kommer ut i den andre enden uten økte forskjeller og med Europas laveste ledighet. 

For å komme dit, må vi prioritere. Trygg økonomisk styring er avgjørende for å sikre at økte priser og større usikkerhet ikke rammer vanlige folk hardest. I løpet av det siste året har 100 000 flere mennesker kommet ut i jobb. De fleste i privat sektor. Med flere i jobb, kan vi også styrke velferden. Her er et par eksempler:

  • Vi gjør skolefritidsordningen gratis på 1. og 2. trinn – Dette sparer familiene penger, og fører til at barn ikke deles inn i grupper etter foreldres lommebok i timene etter skoletid.
  • Vi har stoppet utviklingen vi så under den forrige regjeringen, der barnehage ble stadig dyrere. Ikke bare stopper vi utviklingen – vi gjør det stikk motsatte: Vi har nå lavere pris på barnehage enn under den rødgrønne regjeringen! Og til høsten blir barnehagen gratis i Nord-Troms og Finnmark, og for det tredje barnet du har i barnehage.

Vi vil fortsette med å bruke de store pengene på de store oppgavene, og prioritere løsninger som er sosialt rettferdige og som styrker fellesskapet – ikke storstilt kommersialisering eller store skattekutt til folk med høye inntekter og formuer. Det var oppskriften da Erna Solberg og Høyre satt i regjeringskontorene, og det økte forskjellene mellom folk. Når Arbeiderpartiet styrer landet, går vi i motsatt retning.

Oppgavene til fellesskapet har aldri vært større. Da må vi styrke fellesskapet, ikke svekke det. Det betyr at vi prioriterer helsetjenesten, eldreomsorgen, skolene og barnehagene, ikke skattekutt til de som har mest fra før. Det handler om trygghet i hverdagen til folk, og trygghet for vår felles velferd.

Trygt arbeidsliv

Den beste beredskapen vi kan ha for de krevende tidene vi har foran oss er trygt arbeid til alle, muligheter for unge, en velferdsstat som er der når du trenger det, og en rettferdig klimapolitikk som kutter utslipp og skaper jobber.

Lav arbeidsledighet og høy sysselsetting har alltid vært viktig for Arbeiderpartiet. Arbeid er grunnlaget for at folk skal kunne leve gode liv. Det er gjennom arbeid vi sikrer oss selv og hverandre gode velferdsordninger. Det er gjennom arbeid vi kan finansiere gode barnehager, skoler og eldreomsorg. Det er derfor vi stadig sier at «Arbeid til alle er jobb nummer 1!»

Men det holder ikke bare at folk har en jobb å gå til. Dersom arbeid virkelig skal skape trygghet i folks liv, må folk både kjenne en trygghet for jobben, og en trygghet på jobben. Derfor har regjeringen, i tett samarbeid med fagbevegelsen, levert på en rekke områder som styrker et trygt og organisert arbeidsliv.

  • Vi har doblet fagforeningsfradraget.
  • Vi har sørget for at alle får pensjon fra første krone.
  • Vi har styrket retten til heltidsstilling.
  • Vi har fjernet den generelle adgangen til midlertidig ansettelse.
  • Vi har strammet inn adgangen til å benytte innleie fremfor å ansette direkte.
  • Vi har skrotet karensåret for arbeidsavklaringspenger og gjeninnført ferietillegget på dagpenger.
  • Vi har lagt fram en ny Ungdomsgaranti, der alle under 30 år skal få hjelp til å komme i arbeid.
  • Vi har lagt frem handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
  • Vi har styrket arbeidstilsynet, og dermed det seriøse arbeidslivet.
  • Vi avvikler au pair-ordninga, en gang for alle! Etter altfor mange år, med altfor mange stygge historier, der utnytting av billig arbeidskraft har fått passere – forkledd som kulturutveksling, så setter vi foten ned og sier: Nok er nok.

På nær sagt alle disse områdene gikk utviklingen feil vei under høyreregjeringa. Nå går de i riktig retning. 

Det finnes de som mener vi samarbeider for tett med fagbevegelsen. Husk da på historien om det moderne Norge, og historien om velferdssamfunnet vi har i dag, er en historie om sosiale reformer gjennomført på grunnlag av vårt fagligpolitiske samarbeid. Arbeiderpartiets begynnelse kom ut av erkjennelsen at vår bevegelse må jobbe i to løp: 

  • Ett faglig løp, hvor arbeidstaker jobber mot arbeidsgiver, og bygger opp egne rettigheter stein for stein til det som i dag er verdens beste grunnmur for et skikkelig arbeidsliv.  Et seriøst arbeidsliv hvor folk har rettigheter vi aldri hadde fått uten fagbevegelsens makt til å sette krav for seg selv og framtidas generasjoner. Lønn, arbeidstid og fri, trygghet på jobb – dette har kommet fra vår bevegelses faglige arbeid. Våre kamerater i fagforeningene har nettopp vist at dette i aller høyeste grad er aktuelt. Selv om vi som politisk parti ikke legger oss opp i diskusjonene om lønnsdannelse mellom partene, skal det ikke være noen tvil om at vi alltid står side om side med arbeidsfolk som gjennom legitim arbeidskamp krever anstendige lønns- og arbeidsvilkår.
  • Det andre løpet, er det 1.mai representerer. Hvor vi ser at arbeidsfolk også må jobbe politisk for å få bedre liv utenfor arbeidet. At det handler om en helhet man kun får hvis man fremmer vanlige folks interesser i alle deler av livet. Utdanning, bolig, helse, lover og regler – velferden vår. Fagbevegelsen kunne sørge for mer lønn for arbeidet, men det er gjennom politikk vi kunne sørge for at lønna ikke måtte brukes på skolegang for ungene våre, eller for at de norske lovene ikke favoriserte mannfolka på toppen, eller at kvinner har en likestilt rolle både på jobb og i samfunnet forøvrig. For å få til det trengtes politisk vilje og kraft, og det er det Arbeiderpartiet har hatt sammen med fagbevegelsen.  

Så det er en av grunnene til at Arbeiderpartiet samarbeider med fagbevegelsen – det ligger i vår historie, vår ideologi, og vår samfunnsrolle.

 

Lokalvalget

Fellesskap foran skattekutt!

Årets valg er viktig. Det betyr noe hvem som styrer i kommunen. Det er i kommunen folk bor. Det er i kommunen dere møter velferdstjenestene dere trenger i hverdagen. Og for svært mange av landets arbeidstagere, er kommunen også deres arbeidsgiver. Disse er avhengig av lokalpolitikere som kjenner utfordringene de har i hverdagen, og som vil finne gode løsninger på disse utfordringene. 

Gjennom å stille krav til leverandører om faste stillinger, fagbrev, tarifflønn, lærlinger og begrensinger av antall underleverandører, kan kommunene bidra til et seriøst arbeidsliv og bedre vilkår for arbeidsfolk. Dette er ikke bare bra for folk, det er også bra for de seriøse bedriftene og det er et godt eksempel på hvordan det fagligpolitiske samarbeidet også lokalt bidrar til å gjøre samfunnet bedre.

Vår ordførerkandidat er Mona Benjaminsen, som er godt kjent som kommunens ordfører siden 2015. Det betyr noe hvem som er ordfører i Karlsøy!

Vi vil alltid ta kampen for gode fellesskapsløsninger for alle, fremfor skattekutt for de få og private tjenester forbeholdt de med tykkest lommebok.

Muligheter

Det er ingen tvil om at starten av dette tiåret har vært preget av krig, kriser og uro. Men det betyr ikke at tiåret vil avsluttes slik. Tiden som ligger foran oss, er full av utfordringer. Men i disse utfordringene ligger også muligheter. 

Den grønne omstillingen Norge står i, for eksempel. Arbeiderpartiet mener kompetansen til folk og i arbeidslivet vil være avgjørende for å utvikle Norge videre. Kravene til kompetanse vil bli høyere, og samfunnet må legge til rette for at fremtidens arbeidstakere møter behovet til fremtidens arbeidsmarked. Samtidig vil vi være avhengig av flere hoder og hender. Disse endringene i behovet for arbeidskraft byr på muligheter dersom fellesskapet møter dem riktig. Historisk har den norske modellen vært en styrke for Norges evne til omstilling. Slik skal det fortsette å være.  

Vi vet at forutsetningen for den norske velferdsstaten er at vi både deler og skaper. Og gjennom trygg økonomisk styring, forutsigbare rammevilkår og en aktiv næringspolitikk, legger vi grunnlaget for økt verdiskaping i hele landet. Partiene på høyresiden fremhever gjerne at markedet ordner opp selv. Men markedet løser ikke disse problemene alene, det krever både politisk vilje og handling for at noe skal skje. Og Arbeiderpartiet gjør ord til handling:

  • Med regjeringens «Grønt industriløft» vil vi få fortgang på lønnsomme, klimavennlige industriprosjekter.
  • Med en gigantisk havvindsatsning skal vi sørge for å nesten doble norsk kraftproduksjon fram mot 2040, og på den måten sørge for at rimelig, grønn energi igjen blir et konkurransefortrinn for norske bedrifter. 
  • Gjennom reformen «Hele Norge eksporterer» skal vi bidra til at vi når målet om 50% økt fastlandseksport innen 2030. 
  • Og ikke minst skal vi sørge for at bedriftene enklere skal kunne orientere seg i, og benytte seg av, et virkemiddelapparat som bidrar til forenkling, innovasjon og grønn omstilling. 

Slik skal dette bli tiåret hvor utslippene går ned, og verdiskapingen går opp. Vi skal legge til rette for et rettferdig grønt skifte, som skaper arbeidsplasser og tilfører fellesskapet verdier!

Årets 1. mai-slagord er «Trygghet i fellesskap». Dette er i grunnen en presis oppsummering av arbeiderbevegelsens prosjekt, og er like aktuell i dag som det ville vært for hundre år siden.

For det er kun med fellesskap vi kan nå våre mål og sikre et trygt Norge, med like muligheter for alle. Fordi vi får til mere sammen, enn hver for oss.

Igjen, gratulerer med dagen!