60 års medlemskap!
Mister vi håpet mister vi alt!

Sigmund Bjørndalen, 60 års medlemskap
Sigmund Bjørndalen har vært medlem i Arbeiderpartiet i 60 år. I den anledning skulle han få en plakett som takk for langt og vedvarende medlemskap ved årsmøtet den 7.mars i år, men var da forhindret i å møte.
Etter et år som har vært preget av coronavirusets herjinger, ble det klart at det heller ikke i høst kom til å bli medlemsmøter som ville vært en fin anledning til å overrekke en slik utmerkelse. Derfor ble det avtalt et raskt hjemmebesøk den 12.november. Sigmund har skrevet noen ord om sin tid som medlem av Arbeiderpartiet.
"Torsdag 12. d.m. var leder Tom- Arild Ottesen her i Vannvåg og overleverte meg Arbeiderpartiets hedersbevis for 60 års medlemskap. Det satte jeg meget stor pris på og vil rette en stor takk til Karlsøy Arbeiderparti for denne hedersbevisning. Samtidig anmodet han meg om å skrive noen ord om mitt virke i partiet.
Når en etter hvert har kommet opp i moden alder så er det ikke sikkert at erindringene sitter slik de skal, så som årstall m.v., men jeg skal forsøke så godt som jeg kan.
Årsskiftet 1960/61 var jeg på en festlig tilstelning på Folkets hus i Tromsø. Jeg hadde akkurat fått meg arbeid i Tromsø 5. desember 1960. To venner av meg som bodde i Tromsø spurte meg om jeg ville bli med og jeg svarte ja med en gang. Jeg var ny i byen og kjente ingen så jeg tenkte at dette var en mulighet for å bli kjent med flere. Og om det ble. Det var Tromsø a.u.l. som hadde arrangementet og i løpet av kvelden ble jeg vervet som medlem av Kjell N. Olsen og Lars Liahjell. Dette var starten på en epoke i mitt liv som har vart helt til nå.
Tromsø a.u.l. hadde medlemsmøter hver 14. dag og på årsmøtet senere på vinteren ble valgt som kasserer. Senere ble jeg leder som varte nesten til jeg flyttet fra Tromsø. Jeg ble senere også valgt som medlem og senere som leder for Troms AUF., en sammenslutning av alle arbeiderungdomslagene i Troms. Som medlem i AUF hadde en tilgang til møter og arrangementer i alle AP/LO-forum, også Bladet Nordlys. Folkets Hus ble etter hvert som min andre hybel i Tromsø. Der holdt vi alle våre møter og tilstelninger. Der øvde vi på valgrevyer som vi reiste rundt i Troms med, en gang til kommunevalg og engang til Stortingsvalg. Som medlem av AUF deltok jeg som utsending sammen med andre AUF- ere på AUF sitt landsmøte i OSLO i 1964. En opplevelsesrik tur som det ikke blir rapportert noe fra.
Høsten 1965 flyttet jeg fra Tromsø til Vannvåg, Mine foreldre hadde kjøpt en eiendom i Vannvåg og flyttet fra Store-Skorøy som var mitt fødested.
I Karlsøy kommune var det ikke noe særlig organisert aktivitet i Arbeiderpartiet. På Vannareid hadde Peder Føllvik startet ett arbeiderlag som fikk navnet Vannareid- og omegn Arbeiderlag med stort medlemstall. Etter at jeg kom til Vannvåg, fikk jeg etter hvert startet Vannvåg- og omegn Arbeiderlag med mellom 50 og 60 medlemmer.
Det var stor interesse for Arbeiderpartiet i Karlsøy og del ble drøftet mulighetene om å starte ett kommuneparti slik at en kunne opprette ett representantskap. Det ble dannet flere arbeiderlag i kommunen. På Karlsøy, Reinøy og flere på Ringvassøy. Senere ble det startet ett AUF- lag som Jan-Hugo Sørensen var pådriver for. Dette AUF- laget hadde vel om lag 60 medlemmer.
Etter dette ble Karlsøy Arbeiderparti startet, og det ble opprettet ett representantskap hvor hvert arbeiderlag valgte sine representanter til i forhold til sitt medlemstall. Interessen var stor og ofte ble det kampvoteringer om siste plassen til å møte som utsending til representantskapet. Jeg har vært leder av Karlsøy Arbeiderparti 2 ganger. Jeg var sannsynlig den første leder.
I denne perioden var jeg medlem i styret i Troms Arbeiderparti en periode. I denne den perioden jeg var medlem av dette styret, ble jeg valgt som utsending til Landsmøtet i Arbeiderpartiet. Det var på det landsmøte hvor ledervervet og Statsminister ble valgt hver for seg i en liten periode.
Ellers har jeg representert Arbeiderpartiet i ulike sammenhenger i partiets tjeneste.
Dette var en storhetstid i Arbeiderpartiets historie i Karlsøy. Ved ett stortingsvalg var Karlsøy den rødeste kommunen i landet med over 50 % oppslutning for Arbeiderpartiet. Dette har dessverre endret seg radikalt i negativ retning.
Ellers har jeg representert Arbeiderpartiet i nær 6 perioder i kommestyret og som medlem av formannskap og de fleste av de forskjellige utvalg, enten som medlem eller leder. Jeg var varaordfører i en periode. Videre har jeg vært medlem av Troms fylkesting i første periode etter at det ble direkte valg til fylkestinget. Jeg ble innvalgt på utgjevningsmandat.
Til slutt vil jeg si. Hvordan få Arbeiderpartiet i Karlsøy til å bli en ledende kraft igjen? Svaret er ikke enkelt å gi. Men det er ett håp som må stå i fokus. Når to statsledere som står og peker på hverandre med raketter kan ta hverandre i handa og leies over en grense, må det vel også la seg gjøre i Karlsøy Arbeiderparti. Vi kan ikke miste håpet.
Mister vi håpet mister vi alt.
Lykke til med medlemsmøte.
Med partihilsen
Sigmund Bjørndal"
Vil til slutt få takke Sigmund Bjørndalen for sitt engasjement i disse årene.
På vegne av Karlsøy ArbeiderpartiTom-Arild OttesenLeder